Nufie

My Churp-Churp

Tuesday, February 12, 2013

KHASIAT DAGING ITIK!

KHASIAT DAGING ITIK ADALAH SUMBER PROTEIN DAN ZAT BESI.


Daging itik tinggi dengan vitamin B dan membantu penghadaman makanan.itulah khasiat di sebalik makan daging itik.seperti yang sedia maklum daging itik mengeluarkan bau hamis, tetapi kita boleh pelbagaikan daging itik dengan menggayakan masakan seperti itik panggang atau itik berempah atau sebagainya.cara masakan ini dapat  menarik minat untuk mencuba masakan daging itik.Penghidap penyakit jantung atau penghidap kolesterol yang tinggi perlu menghadkan masakan berasaskan daging itik kerana ianya mengandungi kandungan kolesterol adalah tinggi. kajian turut dijalankan di mana kandunan daging itik turut mengandungi folik yang boleh memberi kebaikan kepada ibu-ibu mengandung.juga telur itik sedap dimakan dengan cara membuat telur goreng atau telur masin bagi ibu- ibu di luar sana gemar memasak resepi telur itik masak lemak cili padi.

4 comments:

Unknown said...

nampak sedap daging itik...xpernah makan...

epul amar said...

baru siang tadi gi beraya kt umah membe kt kuala pilah.. on the way nak balik singgah beli itik salai kt tepi jalan coz sepanjang jalan tu ramai org jual itik salai.... serius... memang sedap.. cicah lak ngan air asam... hehe

Unknown said...

Daging itik betul2 sedap...rugi tak makan

Unknown said...

Daging itik betul2 sedap...rugi tak makan