Nufie

My Churp-Churp

Friday, December 23, 2011

Ariff Alfian Takut Pulang Ke Malaysia

 Ariff Alfian Rosli

Ariff Alfian Rosli, pelajar Malaysia yang melangsungkan perkahwinan sejenis di Ireland menyatakan ketakutannya untuk pulang ke tanah air. Dalam kenyataannya kepada akhbar The Irish Times hari ini, Ariff Alfian berkata, dia bimbang dengan keselamatan dirinya jika pulang ke Malaysia
” Saya bimbang dengan keselamatan saya namun ingatan saya masih dengan keluarga dan rakan-rakan di sana. Saya tak pernah mahu perkara ini menjadi berita utama,” katanya kepada akhbar itu.

Dalam pada itu, Ariff Alfian menegaskan yang beliau tidak berhasrat untuk lari daripada tanggungjawabnya dalam melunaskan yuran pengajiannya dengan Petronas.
Katanya, beliau masih berhubung dengan syarikat itu berhubung pembayaran balik yuran berkenaan yang mencecah 200,000 pound. Petronas sebelum ini mengesahkan Ariff Alfian adalah bekas pelajar tajaannya di bawah skim Pinjaman Pelajaran Boleh Ubah Petronas bermula September 2001 untuk mengikuti kursus A-Level dan seterusnya melanjutkan pengajian peringkat ijazah perubatan di United Kingdom. Bagaimanapun ia ditamatkan berdasarkan keputusan dan pencapaian akademik tidak memuaskan yang melanggar syarat perjanjian pinjaman.

Namun mereka mendakwa, sepanjang tempoh pengajian di Dublin, Ariff Alfian tidak pernah menghadiri sesi perbincangan berkala dengan Penasihat Pelajar Petronas dan tidak membalas sebarang emel serta panggilan telefon walaupun banyak usaha dibuat untuk berhubung dengan beliau.
” Saya tidak mahu lari dari tanggungjawab tersebut atau melepaskannya dari bahu saya,” ujarnya. Menurut Ariff Alfian, antara perkara yang terkandung dalam kontrak pengajiannya dengan Petronas termasuklah berkhidmat dengan syarikat itu bila tamat pengajian, namun dia tidak yakin dapat berbuat demikian disebabkan penglibatannya dalam hubungan sejenis.

7 comments:

zahidahwahid said...

takut nak pulang? hubungan sejenis yang dimurka Allah tu tak takut pulak? ish ish....

kenapa aku tak suka drama melayu?
http://www.zahidahwahid.com/2011/12/4614/

Ridhwan said...

xpyh blik la..memalukan org islam je cmni..ape nk jadi la..ssh je mak ko ngandungkn ko 9 bulan..

http://pendapatniaga.blogspot.com/2011/12/psikologi-dalam-perniagaan-part-1.html

yusuflaili(Goku) said...

salam;
betul tu,...tak usah baliklah memalukan je.

khairul said...

tau pon takot

EmpayarUtama said...

Takot mendenya... Kat Tuhan tak takot punnnn

katak comel said...

x payah balik msia..duk je kt luar negara..memalukan la..

caliph shuriken said...

x payah balik trus, huh...