Nufie

My Churp-Churp

Monday, August 13, 2012

Resepi Kuih Bahulu


Bahan-Bahan

-1 mangkuk telur ayam
-1 mangkuk gula pasir
-Setengah kg. tepung gandum sedikit minyak.
-Acuan kuih bahulu

Cara Membuat

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama, agak-agak hangat.
7. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.

Selamat Mencuba..

15 comments:

Chic Na said...

sedap bahulu ni. pandai buat kuih tradisional ye.

adibahfaizah said...

Pehhh, sedapnyer ! fevret ni :D

Cendol said...

hee cendol pn buat bahulu raye ni ^_^
tenkiu singgah belog cendol.cendol folo sini :)

Sri Ayu said...

Faveret bahulu ni...hari2 biasa pn sedap dimakan.;)

Unknown said...

bestnya bahulu...

pet said...

sedap pula tgok kuih bahulu :D terliuq :D hehe

Uji Hussein said...

Teringin nak buat.tq share resipi.

E'in said...

e'in suke gile kuih nie!

Rniz said...

Bestnye, bahulu tu. nyumm.. nyumm..

Errah Najwa said...

bestnya bahulu..dulu arwah nenek mmg sllau bt ni..krg kene beli jela..xreti nk bt

EEEeeeeeer said...

Nak try la wat. Npk cm senang je....mmg pebret ni..(tp slama ni x reti nk wat)..

Unknown said...

mak saya buat kuih bahulu nampak sedap tapi keras . apa punca kuih bahulu tu jadi keras yee ?

Mud Bahulu D'Qaseh said...

kuih baulu keras sbb..gandum byk sngt...try kurangkn gandum ....

Mud Bahulu D'Qaseh said...

50 bji tlur 1kg gndum...klau 10 bji tlur 200grm gndum...

Anonymous said...

sy punya bahulu keras, tekstur dlm tu padat. baru tahu sy terlebih tepung, patut bubuh sikit demi sikit kan, sy tunggang semua sekali.

boleh sy tanya, putar telur dan gula tu berapa minit? speed pulak low/medium/high?

terima kasih