Resepi Bergedil Isi Ketam
Bahan-bahan
500 gm ubi keledek
150 gm isi ketam
2 helai daun sup (dihiris halus)
2 helai daun bawang (dihiris halus)
½ sudu kecil lada putih
150 gm isi ketam
2 helai daun sup (dihiris halus)
2 helai daun bawang (dihiris halus)
½ sudu kecil lada putih
2 biji telur ayam (1 biji untuk dicelup)
Minyak masak
Serbuk perasa
Garam
Minyak masak
Serbuk perasa
Garam
Cara Menyediakan
1. Rebuskan ubi keledek sehingga empuk. Masukkan ke dalam mangkuk besar. Kemudian lenyekkan hingga hancur.
2. Masukkan bahan-bahan lain (kecuali minyak) dan gaulkan hingga sebati.
3. Kemudian ulikan menjadi bentuk bergedil. Pecahkan sebiji telur dan pukul sedikit.
4. Celupkan bergedil satu persatu ke dalam telur yang telah dipukul tadi dan goreng dengan menggunakan yang panas.
5.
Hidangkan bersama sos cili.
SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MENYAMBUT 10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN..MOGA KITA SAMA-SAMA DIKETEMUKAN ALLAH DENGAN LAILATUL QADAR..AMIN..
3 comments:
first time dengar bergedil ketam. mesti sedap rasa manis2 isi ketam kan. :)
Erm...memang sedap...cubalah nanti...;)
emmmm, sedapnyer...suka sangat dengan bergedil. rse hri2 nk mkn. haha
Post a Comment