Nufie

My Churp-Churp

Wednesday, August 8, 2012

Menu Pilihan 10 Malam Terakhir Ramadhan : Bergedil Isi Ketam

Alhamdulillah, kita dah masuk 10 malam terakhir Ramadhan bermula hari ini. Jadi Sri nak kongsi menu yang ringan untuk menjadi juadah kita di masa berbuka dan makanan ringan sewaktu malam sesudah solat tarawih supaya tidak terlalu berat dan mengantukkan.

Resepi Bergedil Isi Ketam

 

Bahan-bahan
500 gm ubi keledek
150 gm isi ketam
2 helai daun sup (dihiris halus)
2 helai daun bawang (dihiris halus)
½ sudu kecil lada putih
2 biji telur ayam (1 biji untuk dicelup)
Minyak masak
Serbuk perasa
Garam

Cara Menyediakan 
1. Rebuskan ubi keledek sehingga empuk. Masukkan ke dalam mangkuk besar. Kemudian lenyekkan hingga hancur.
2. Masukkan bahan-bahan lain (kecuali minyak) dan gaulkan hingga sebati.
3. Kemudian ulikan menjadi bentuk bergedil. Pecahkan sebiji telur dan pukul sedikit.
4. Celupkan bergedil satu persatu ke dalam telur yang telah dipukul tadi dan goreng dengan menggunakan yang panas.
5. Hidangkan bersama sos cili.  
SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MENYAMBUT 10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN..MOGA KITA SAMA-SAMA DIKETEMUKAN ALLAH DENGAN LAILATUL QADAR..AMIN.. 

3 comments:

Chic Na said...

first time dengar bergedil ketam. mesti sedap rasa manis2 isi ketam kan. :)

Sri Ayu said...

Erm...memang sedap...cubalah nanti...;)

adibahfaizah said...

emmmm, sedapnyer...suka sangat dengan bergedil. rse hri2 nk mkn. haha